Behoud trotse monumenten door middel van crowdfunding. Doe óók mee!

Het kleinste Politiebureautje van Nederland

  • 104% bereikt
  • € 52.476 bereikt van € 50.000
  • succesvol!

Dit kleine voormalige Politiebureau is te vinden in het Amsterdamse dorp Sloten. Het gemeentelijk monument uit 1866 stond sinds 2015 leeg en verkommerde. Stadsherstel en de bewoners van Sloten wilden dit gebouwtje opknappen en een nieuw leven geven. En startte daarom in 2017 een crowdfundactie.

Boeiende verhalen over dit monument
Het Politiebureautje kent uiteraard een lange historie in het dorp: tot circa 1965, bijvoorbeeld, liet veldwachter Freek Raat regelmatig lastige bezoekers van de zeven (!) dorpscafés hun roes uitslapen in het celletje van nog geen 4 m2. Ook jeugdige Slotenaren die kattenkwaad uithaalden, werden soms een paar uur opgesloten als zij werden betrapt.


Het Politiebureautje in 1953

Uniek erfgoed
Verhalen doorgeven en dit unieke erfgoed openstellen voor publiek – dát is waar het ons om gaat! Stadsherstel kreeg als restaurerende instelling als eerste de kans om dit pandje te verwerven. Samen met de bewoners van Sloten had Stadsherstel een plan gemaakt om dit dorpsicoon te behouden. We wilden in het mooie dorp, waar tientallen winkels verdwenen zijn, er één terugbrengen. 

Na 5 maanden crowdfunden konden we het pandje kopen
In september 2017 hadden wij na vijf maanden crowdfunden het benodigde geld ingezameld. In die maanden hadden wij samen met het dorp verschillende activiteiten georganiseerd om het geld bij elkaar te krijgen zoals open dagen, wij verkochten al spulletjes, hielden benefietloterijen en historische filmmiddagen etc. Het Politiebureautje werd toen meteen aangekocht en het monument wordt vanaf februari 2018 opgeknapt door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een mooi sociaal initiatief die wij prachtig bij dit project vinden passen.


Op de foto in boevenpak in de cel van het bureautje

Wat komt er in het Politiebureautje? 
In het monument zullen naast spannende boeken en kunst allerlei zelfgemaakte artikelen van Slotenaren worden verkocht. Een gezellig dorpswinkeltje annex VVV'tje met veelzijdige informatie over de omgeving. Iedereen kan hier straks langskomen voor een praatje en een bakkie. Het Politiebureautje zal tijdens dorpsfeesten, Koningsdag en andere evenementen het stralend middelpunt blijven voor de Slotenaren en dorpsbezoekers. En natuurlijk gaan de deuren van het pandje open tijdens de historische wandelingen door het verstilde dorp.

Met de € 50.000 van de crowdfundactie konden we:

  • het gebouwtje in 2017 aankopen; 
  • achterstallig onderhoud wegwerken en monumentale onderdelen terugbrengen; 
  • het Politiebureau inrichten; 
  • de Amsterdamse School brandmelder opknappen;  
  • het gebouw een langdurig nieuw en actief leven geven; 
  • kan in april 2018 een (niet winstgevend) winkeltje zich in het pand vestigen; 
  • en blijft het beschikbaar voor historische rondleidingen, dorpsevenementen en andere activiteiten.

Unieke bedankjes bij dit project waren het strafblad voorzien van de naam van de donateur, een historische wandeling door het dorp en een miniatuur van het huisje.