De plaatselijke commissie, SOHK en Vrienden van Stadsherstel willen de Zuidervermaning redden. Adopteer óók een poer!

Het kleinste Politiebureautje van Nederland

 • 104% bereikt
 • € 52.476 bereikt van € 50.000
 • succesvol!

Het is gelukt!
Hartelijk dank donateurs nu kunnen wij de deuren openen van Het kleinste Politiebureautje van Nederland! 
 
Wij houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Het is nog steeds mogelijk om de blauw met witte miniatuurhuisjes van het NACO-huisje (€ 500) en het Politiebureautje (€ 250) te bemachtigen. U kunt doneren aan de Vrienden van Stadsherstel, rekeningnummer NL66INGB0005659267. Uw donatie komt dan ten goede aan monumenten in Amsterdam en omgeving. Neem voor meer informatie contact op met Stella van Heezik (020-5200075 of stella@stadsherstel.nl). 

Dit kleine voormalige Politiebureau is te vinden in het Amsterdamse dorp Sloten. Het gemeentelijk monument uit 1866 staat sinds 2015 leeg en verkommert. Stadsherstel en de bewoners van Sloten willen dit gebouwtje opknappen en een nieuw leven geven. 

Boeiende verhalen over dit monument
Het Politiebureautje kent uiteraard een lange historie in het dorp: tot circa 1965, bijvoorbeeld, liet veldwachter Freek Raat regelmatig lastige bezoekers van de zeven (!) dorpscafé’s hun roes uitslapen in het celletje van nog geen 4 m2. Ook jeugdige Slotenaren die kattekwaad uithaalden, werden soms een paar uur opgesloten als zij werden betrapt.

Uniek erfgoed
Verhalen doorgeven en dit unieke erfgoed openstellen voor publiek – dát is waar het ons om gaat! Stadsherstel krijgt als restaurerende instelling als eerste de kans om dit pandje te verwerven. Samen met de bewoners van Sloten heeft Stadsherstel een plan gemaakt om dit dorpsicoon te behouden. We willen in het mooie dorp, waar tientallen winkels verdwenen zijn, er één terugbrengen. 

Wat komt er in het Politiebureautje?  
In het monument zullen naast spannende boeken en kunst allerlei zelfgemaakte artikelen van Slotenaren worden verkocht. Een gezellig dorpswinkeltje annex VVV'tje met veelzijdige informatie over de omgeving. Iedereen kan hier straks langskomen voor een praatje en een bakkie. Het Politiebureautje zal tijdens dorpsfeesten, Koningsdag en andere evenementen het stralend middelpunt blijven voor de Slotenaren en dorpsbezoekers. En natuurlijk gaan de deuren van het pandje open tijdens de historische wandelingen door het verstilde dorp. 

GEZOCHT: Erfgoedliefhebbers die met ons de celdeur willen openen! 

Voor de korte termijn kunnen we met de € 50.000:

 • het gebouwtje in 2017 aankopen; 
 • achterstallig onderhoud wegwerken en monumentale onderdelen terugbrengen; 
 • het Politiebureau inrichten; 
 • de brandmelder opknappen;  

En voor de langere termijn:

 • is er geld voor het toekomstig onderhoud van het Politiebureautje én de brandmelder; 
 • geven wij het gebouw een langdurig nieuw en actief leven; 
 • kan een (niet winstgevend) winkeltje zich in het pand vestigen; 
 • en blijft het beschikbaar voor historische rondleidingen, dorpsevenementen en andere activiteiten. 

Meer lezen, foto’s en open dagen?
Klik op Nieuws boven het filmpje op deze pagina of lees elke maand de nieuwsbrief. Inschrijven voor onze nieuwsbrief kan via stadsherstel.nl/nieuwsbrief. 

Als u behoud van erfgoediconen óók belangrijk vindt, doe dan met ons mee!
Zo kunnen we er met elkaar van blijven genieten!