Behoud trotse monumenten door middel van crowdfunding. Doe óók mee!

Het kleinste Politiebureautje van Nederland

  • 104% bereikt
  • € 52.476 bereikt van € 50.000
  • succesvol!

Dit kleine voormalige Politiebureau is te vinden in het Amsterdamse dorp Sloten. Het gemeentelijk monument uit 1866 stond sinds 2015 leeg en verkommerde. Stadsherstel en de bewoners van Sloten begonnen in 2017 samen een crowdfundactie om het gebouwtje aan te kopen en te kunnen restaureren. De succesvolle crowdfunding heeft meer dan 52.000 euro opgebracht. In april 2018 werd het monumentje officieel geopend. Het Politiebureautje gaat een nieuwe toekomst tegemoet als klein winkeltje/VVV’tje.

Jeugdige Slotenaren in de cel
Het Politiebureautje kent uiteraard een lange historie in het dorp: tot circa 1965, bijvoorbeeld, liet veldwachter Freek Raat regelmatig lastige bezoekers van de zeven (!) dorpscafés hun roes uitslapen in het celletje. Ook jeugdige Slotenaren die kattenkwaad uithaalden, werden soms een paar uur opgesloten als zij werden betrapt.


Het Politiebureautje in 1953

Na vijf maanden crowdfunden konden we het pandje kopen
In september 2017 hadden wij na vijf maanden crowdfunden het benodigde geld ingezameld. In die maanden hadden wij samen met het dorp verschillende activiteiten georganiseerd om het geld bij elkaar te krijgen zoals open dagen, wij verkochten al spulletjes, hielden benefietloterijen en historische filmmiddagen etc. Het Politiebureautje werd toen meteen aangekocht en het monument werd vanaf februari 2018 opgeknapt door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een mooi sociaal initiatief dat wij prachtig bij dit project vinden passen. In april 2018 was de mini restauratie afgerond. Het kleinste Politiebureautje van Nederland werd toen geopend! 


Op de foto in boevenpak in de cel van het bureautje

Ieder weekend open
Tot en met eind oktober is het Politiebureautje op iedere zaterdag- en zondagmiddag van 13-17 uur geopend. De Slotense Willy van der Spek runt met andere vrijwilligers uit het dorp, in het Politiebureautje een klein winkeltje/VVV’tje. Ook blijft het gebouwtje beschikbaar voor historische rondleidingen en dorpsevenementen. De opbrengsten van het winkeltje zorgen ervoor dat het gebouw openblijft voor publiek en dat het onderhouden kan worden.

De aankoop en restauratie was niet mogelijk geweest zonder de hulp van velen. Wij zijn alle donateurs zeer erkentelijk voor hun gulle bijdragen. In het bijzonder uiten we op deze plaats onze dank aan: T.J.F. Brouwer, fam. Driessen, FFG-Properties BV, J. Hengeveld, F. Hovinga, P.W. Janssen's Friesche Stichting, M.L. Kollmar, P. van Laere, R. Nieuwenhuizen, Maatschappelijk Rendement Fonds ANWB, A.G. van Marwijk Kooij, C. Meekel, F. Raat, P.T. Sick, Stichting Heijmeijer van Heemstede, Stichting Vrederijk, Tanamera Media B.V., W.P Verdegaal en C.A.M.T. Verdegaal, F. Vermeer en H.P. Wuis.