Behoud trotse monumenten door middel van crowdfunding. Doe óók mee!

Het Schooltje van Dik Trom

  • 100% bereikt
  • € 60.000 bereikt van € 60.000
  • succesvol!

In 2007 zou dit schooltje gesloopt worden maar dankzij vele crowdfunddonateurs kon dat in 2012 voorkomen worden. Nu is er een kinderboekenmuseum in gevestigd.

Redding van het schooltje van Dik Trom
Toen in 2007 de voormalige eigenaar van het schooltje van Dik Trom in Etersheim, bij de gemeente een sloopvergunning aanvroeg kwam onder andere Stadsherstel in actie om het schooltje te redden. Met het doel er een kinderboekenmuseum in te vestigen. In samenwerking met een burgerinitiatief, zij werden later de stichting die het schooltje ging huren en mede dankzij inzet en bijdragen van vele fondsen en subsidiegevers kwam een groot deel van het geld bij elkaar. Het laatste deel werd bij elkaar verzameld door middel van crowdfunding. Zo kon dit bijzondere schooltje na vele jaren van vechten voor behoud eindelijk in 2012 gered worden van de slopershamer en zijn deuren openen.

Geschiedenis van het schooltje
De eenklassige Openbare Lagere School in Etersheim met onderwijzerswoning is gebouwd in 1882 voor 7.777,77 gulden. Cornelis Johannes Kieviet uit Hoofddorp (toen Dorp aan ‘t Kruis geheten), werd er de eerste hoofdonderwijzer. Hij bleef er tot 1902. In 1891 schreef Kieviet er het beroemde kinderboek “Uit het leven van Dik Trom”. Hij schreef dit omdat hij niet tevreden was over de bestaande kinderboeken en elke avond schreef hij op zijn zolderkamertje een aantal pagina’s in een schoolschriftje over het ondeugende jongetje Dik Trom. De volgende dag liet hij die pagina’s in zijn klas door de oudste kinderen voorlezen aan de jongere kinderen. Als er voldoende gelachen werd dan was het goed en anders herschreef hij die. Zo zijn de boeken van Dik Trom ontstaan.

In 1939 werd het schooltje gesloten en in 1940 verkocht aan een veehouder die in de woning trok en het schooltje gebruikte als koeienstal en opslagruimte. In 2007 ging zijn zoon naar de gemeente met het voornemen op de plaats van het voormalige schooltje een nieuw huis te bouwen. Toen dit publiek bekend werd, ontstond het plan om het schooltje met onderwijzerswoning te behouden, een plan waar de eigenaar wel aan mee wilde werken. Toch heeft het nog meer dan 5 jaar geduurd voordat het schooltje zijn deuren kon openen. Icesave, andere subsidie en openbare ruimte perikelen gooiden roet in het eten. Maar wij gaven niet op en mede dankzij bijdragen van velen is het gelukt.

Het schooltje nu 
Het schooltje heeft - net als vroeger - maar één klaslokaal. Door de oude schoolbanken, een potkachel, nostalgische schoolborden en klompen onder de kapstok, waant u zich in vroeger tijden.

In de grote boekenkast staan behalve verschillende uitgaven van Dik Trom-boeken, vele andere boeken van C.Joh. Kieviet. De collectie van het Kinderboekenmuseum bevat daarnaast kinderboeken van vóór 1940. Naast de vaste collectie is er een steeds wisselende tentoonstelling te zien.
Kinderen mogen zich verkleden als Ot en Sien op klompen. Wie wil mag plaatsnemen in de schoolbanken en schrijven met een kroontjespen of met een griffel op een lei.

Over Dik Trom en Kieviet
In het Kinderboekenmuseum het ‘Schooltje van Dik Trom’ kan kennis gemaakt worden met het leven van Dik Trom, een echte Noord-Hollandse jongen, vrijheidlievend en behulpzaam. Ondeugend en soms brutaal, maar eerlijk en met een hart van goud. Sommige mensen vinden hem een beetje te baldadig, anderen vinden hem in deze tijd juist te braaf en voorspelbaar. C. Joh. Kieviet wordt beschouwd als de vader van het moderne kinderboek. Kieviet schreef meer dan vijftig boeken. Onder meer historische romans om kinderen de geschiedenis te laten beleven.
En de Dik Trom boeken om de kinderen hun eigen leven te laten ontdekken.

Dit was het eerste crowdfundingproject in Nederland opgezet voor het behoud van een monument. Voor de restauratie heeft Stadsherstel in 2012 Het Restauratiefonds compliment gekregen.


De crowdfundactie was mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds: