Behoud trotse monumenten door middel van crowdfunding. Doe óók mee!

'Het verdwenen NACO-huisje'

  • 100% bereikt
  • € 100.071 bereikt van € 100.000
  • succesvol!

‘Het verdwenen NACO-huisje’

Veel Amsterdammers kennen dit huisje nog wel maar weet ook u waar dit Amsterdamse School-monument gestaan heeft? Aan de IJ-zijde van het Amsterdamse Centraal Station stond op een van de steigers dit bijzondere houten gebouw van Amsterdamse School architect Guillaime La Croix. Het werd in 1919 gebouwd in opdracht van ‘J.G. Koppe’s Scheepsagentuur’.

De unieke architectuur van het huisje
Het NACO-huisje is in de Amsterdamse Schoolstijl gebouwd waarbij La Croix zich liet inspireren door buitenlandse en Nederlandse projecten. Zo staat het huisje ook wel bekend als het Minangkabause Huis, omdat La Croix zou hebben willen verwijzen naar het voormalige Nederlands-Indië. De Minankabau huizen hebben een oplopend dak verwijzend naar opkrullende waterbuffelhoorns. Ook zou de architect geïnspireerd zijn door de exotische bouwwijze van de Toradja op Sulawesi het vroegere Celebes, daar werd toentertijd ook veel over gepubliceerd. De huizen van de bevolking in Toraja-land hebben een bijzondere vorm. De met geometrische patronen versierde daken zijn gekromd en symboliseren een boot, dat is om de voorouders te eren die per boot naar Toraja zijn gekomen. De huizen worden vaak rijkversierd, zo prijken er op de woningen diverse hoorns van karbouten, het aantal buffelhoorns geeft de status van de familie aan. Misschien verwijzen de hoekversieringen van het NACO-huisje wel naar de buffelhoorns. Er wordt ook gezegd dat La Croix zich heeft laten inspireren door Finse blokhutbouw. In navolging van Van der Mey en later De Klerk had La Croix een rondreis door Scandinavië gemaakt. Maar ook zou hij zich door een project die hij even daarvoor gerealiseerd had, hebben laten inspireren namelijk de bouw van vissershuisjes op palen op het eiland Marken na de watersnoodramp. Misschien heeft het extra geïnspireerd dat rederij Koppe een stoombootdienst naar het eiland Marken had.

 

Churchill, Koningin Wilhelmina en minder mooie momenten
Het rijksmonument heeft veel mooie momenten gekend. Het bezoek van Churchill en Koningin Wilhelmina was een onbetwistbaar hoogtepunt. Maar in 2004 moest het huisje plaats maken vanwege grootscheepse bouwactiviteiten achter het Centraal Station. Het monument werd veiliggesteld door het goed in te pakken, op een ponton te zetten en naar Zaandam te verschepen. Daar stond het jarenlang te vereenzamen op een industrieterrein. Stadsherstel hoorde over dit unieke pand en kon het pand kopen dankzij een grote bijdrage van haar Vriendenvereniging. In haar jubileumjaar, 2016, heeft ze het met vele donateurs voor elkaar gekregen dat het zeer kwetsbare casco van dit monument gerestaureerd kon worden en verdwenen monumentale details terug konden komen. In totaal was daar € 100.000 voor bij elkaar gefund. 

 
Churchill en Koningin Wilhelmina

Waar komt het huisje straks te staan?
De afgelopen jaren hebben wij verschillende gesprekken gevoerd met de gemeente over de terugkeer van het monument. Er lijkt nu een locatie gevonden te zijn in de buurt van zijn oorspronkelijke locatie. Helaas moet de plek nog gereed gemaakt worden voordat ‘het verdwenen NACO-huisje’ kan terugkeren naar Amsterdam. Verwacht wordt dat wij hem in 2021 kunnen terugvaren naar Mokum en misschien komt hij wel eerder terug op een tijdelijke plek. Als wij het zeker weten dan brengen wij u daar natuurlijk van op de hoogte door middel van onze digitale nieuwsbrief waar u zich HIER voor in kunt schrijven.

Miniatuur van het NACO-huisje
Van dit project lieten wij ons eerste Stadsherstel miniatuur maken. Donateurs die € 500 of meer gaven, kregen als bedankje zo’n miniatuur thuisgestuurd. Wilt u ook Stadsherstel huisje nummer 1 bemachtigen? Stuur dan een e-mail naar stella@stadsherstel.nl of neem contact met ons op via 020-5200075.

        


NACO-huisje in NH Leeft
Bekijk het filmpje van NH Leeft waarin Stadshersteller Stella van Heezik vertelt over de geheimen van het NACO-huisje.