Behoud trotse monumenten door middel van crowdfunding. Doe óók mee!

Adopteer een poer van de Zuidervermaning!

  • 101% bereikt
  • € 50.799 bereikt van € 50.000
  • 22 dagen te gaan

Project actions

Het is gelukt! De Zuidervermaning kan worden gerestaureerd!

Fantastisch dat we de €50.000 nu al bij elkaar hebben. Met prachtige mooie kleine en grote bijdragen is het gelukt. Heel hartelijk dank mede Stadsherstellers! Nu gaat het Prins Bernhard Cultuurfonds het bedrag verdubbelen. In april starten we met de restauratie. Maar we hebben nog een heel mooi schilderij in de aanbieding. De schildering is special gemaakt voor deze actie door een enthousiaste dorpsbewoner. 

We hebben een hele mooie aanbieding gekregen van Hans Burghouts. Toen hij vorig jaar hoorde dat wij deze crowdfundactie gingen starten, stuurde hij ons direct een mooie e-mail. Hij bood aan een schilderij van de Zuidervermaning te maken. Per opbod kan het schilderij verkocht worden en de gehele opbrengst gaat naar de Zuidervermaning. Nu hebben we het geld voor de fundering al wel bij elkaar maar de Plaatselijke Commissie van de Zuidervermaning wil heel graag een eigen beamer en scherm hebben. Dat maakt in de toekomst de exploitatie gemakkelijker. Dus daar willen we de opbrengst van het schilderij en de drie miniaturen van de Zuidervermaning graag voor beschikbaar stellen.

De verwachting is dat het schilderij in de week voor Pasen klaar is, waarna het in de etalage van Bloemsierkunst Albers, J.J. Allanstraat 335, Westzaan te bekijken is.

Bieden op schilderij en miniaturen
U kunt tot en met 10 april bieden op het schilderij maar bijvoorbeeld ook op de miniaturen van de Zuidervermaning. De hoogste bieder van het schilderij mag hem thuis een mooi plekje geven en de drie hoogste bieders van het miniatuur krijgen er allemaal één voor in de vensterbank.

Laatste biedingen
Op dit moment zijn er nog geen biedingen. Bent u de eerste bieder? Dan kunt u bellen met de Vrienden van Stadsherstel via 020-5200075 of e-mailen naar vrienden@stadsherstel.nl  waarbij u uw bieding voor het schilderij en/of de miniatuur aangeeft en uw naam. Wij passen dan zo snel mogelijk de biedingen aan op de website. 

Over de Zuidervermaning
Dit prachtige houten monument is in de 'gouden tijd' van Westzaan gebouwd. De door koophandel en walvisvaart rijk geworden gemeente bouwde 60 meter van de weg een onopvallende schuur. De vermaning dreigt nu door haar hoeven te zakken. 

De kerk is nu nog eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK). Zij is niet in staat om op korte termijn de restauratie van de fundering te financieren. Ook bezit zij als vrijwilligersorganisatie niet de mankracht voor de fondsenwerving en begeleiding van de restauratie. Daarom is de samenwerking met Stadsherstel gezocht. 

Een vermaning en een schuurkerk
De voormalige Friese Doopsgezinde kerk ligt aan het einde van een lange oprijlaan in een dorp met lintbebouwing van boerderijen en vrijstaande huizen. De Zaans groen geschilderde kerk met haar schilddak lijkt een grote boerenschuur midden in het weiland en munt uit door haar eenvoud. En dat was ook de bedoeling want het was een schuurkerk, door de doopsgezinden een vermaning genoemd. 

Hout en poeren
De Zuidervermaning is in 1731 geheel in hout opgetrokken en is een van de oudste gebouwen van Westzaan. Het monument rust op 49 gemetselde poeren op een in de grond aangebracht slietenbos. Dat zijn bosjes van paaltjes van circa 1 ½ meter hoog. De poeren zijn vanwege houtrot aan het verzakken. Een nieuwe fundering van 17 meter lange palen houdt het pand wel op zijn plaats.Zaanse smuiger
De vermaning is een bijzonder monument met in de kerkenraadskamer een zogenaamde Zaanse smuiger (een betegelde schouw), wit zand op de vloer in de grote zaal (onder andere tegen brandgevaar) en authentiek meubilair uit de eerste helft van de achttiende eeuw. 

Culturele zaal
Het rijksmonument wordt door een enthousiaste groep vrijwilligers van de plaatselijke commissie levendig gehouden; als gemeentelijke trouwlocatie wordt de ruimte regelmatig gehuurd door bedrijven of voor exposities en met diverse culturele activiteiten. Zo is het een van de locaties van de Nederlands/Belgische concertreeks Seizoen Oude Muziek!, zangeres Margriet Eshuijs treedt er op en Youp van ’t Hek heeft er gespeeld.Crowdfunding/donateurs actie
Elke bijdrage is van harte welkom! Uw donatie wordt zelfs verdubbeld door het Prins Benhard Cultuurfonds. Het Cultuurfonds verdubbelt het bedrag als de actie is geslaagd. Bij de verschillende donaties horen bijpassende cadeautjes die u hiernaast kunt vinden. Zoals een foto, een aardewerken miniatuur van de schuurkerk of adopteer een poer ter waarde van € 2.000. 

Niet bekend met crowdfunding?
U kunt ook rechtstreeks doneren via het rekeningnummer van de Zuidervermaning IBAN: NL69 RABO 0370 107 454. Of Vrienden van Stadsherstel IBAN: NL66 INGB 000 5659 267. Let op: alleen de Vrienden van Stadsherstel hebben een ANBI-status. Vermeldt u er dan wel bij dat het om de Zuidervermaning gaat. Als u een bedankje wilt ontvangen geef  dan uw adresgegevens aan ons door via 020 5200075 of vrienden@stadsherstel.nl.

Vragen?
Wilt u op een andere manier bijdragen of heeft u vragen over voordelig schenken i.v.m. onze ANBI-status? Neem dan contact op met: Stella van Heezik via stella@stadsherstel.nl, 020 5200075 of 06 53434767

Heeft u vragen aan de plaatselijke commissie van de Zuidervermaning neem dan contact op met de Zuidervermaning via info@zuidervermaning.nl of 075-6318279. 

Meer lezen, foto’s en open dagen?
Klik op Nieuws boven in het scherm of lees elke maand de Stadsherstel nieuwsbrief. Inschrijven kan via stadsherstel.nl/nieuwsbrief.

Dit project is mogelijk gemaakt door het Welcker Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds 


Voor dit project werkt Stadsherstel samen met Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK) en de plaatselijke commissie van de Zuidervermaning