Behoud trotse monumenten door middel van crowdfunding. Doe óók mee!

Adopteer een poer van de Zuidervermaning!

  • 101% bereikt
  • € 50.749 bereikt van € 50.000
  • succesvol!

De Zuidervermaning is bijna klaar voor een nieuwe toekomst!

Geweldig dat de crowdfundingactie is geslaagd. Maar liefst €50.000 hebben we opgehaald. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het bedrag verdubbeld. In april is gestart met de restauratie en in september 2018 moet het funderingsherstel klaar zijn. 

Over de Zuidervermaning
Dit prachtige houten monument is in de 'gouden tijd' van Westzaan gebouwd. De door koophandel en walvisvaart rijk geworden gemeente bouwde 60 meter van de weg een onopvallende schuur. De kerk was eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK). Zij waren niet in staat om de restauratie van de fundering te financieren. Daarom heeft Stadsherstel de kerk overgenomen.  

Een vermaning en een schuurkerk
De voormalige Friese Doopsgezinde kerk ligt aan het einde van een lange oprijlaan in een dorp met lintbebouwing van boerderijen en vrijstaande huizen. De Zaans groen geschilderde kerk met haar schilddak lijkt een grote boerenschuur midden in het weiland en munt uit door haar eenvoud. En dat was ook de bedoeling want het was een schuurkerk, door de doopsgezinden een vermaning genoemd. 

Hout en poeren
De Zuidervermaning is in 1731 geheel in hout opgetrokken en is een van de oudste gebouwen van Westzaan. Het monument rust op 49 gemetselde poeren op een in de grond aangebracht slietenbos. Dat zijn bosjes van paaltjes van circa 1 ½ meter hoog. De poeren waren vanwege houtrot aan het verzakken. De nieuwe fundering van 17 meter lange palen houdt het pand wel op zijn plaats.Zaanse smuiger
De vermaning is een bijzonder monument met in de kerkenraadskamer een zogenaamde Zaanse smuiger (een betegelde schouw), wit zand op de vloer in de grote zaal (onder andere tegen brandgevaar) en authentiek meubilair uit de eerste helft van de achttiende eeuw. 

Culturele zaal
Het rijksmonument wordt door een enthousiaste groep vrijwilligers van de plaatselijke commissie levendig gehouden; als gemeentelijke trouwlocatie wordt de ruimte regelmatig gehuurd door bedrijven of voor exposities en met diverse culturele activiteiten. Zo is het een van de locaties van de Nederlands/Belgische concertreeks Seizoen Oude Muziek!, zangeres Margriet Eshuijs treedt er op en Youp van ’t Hek heeft er gespeeld.

Dit project is mogelijk gemaakt door het Welcker Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds Voor dit project werkt Stadsherstel samen met Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK) en de plaatselijke commissie van de Zuidervermaning