Behoud trotse monumenten door middel van crowdfunding. Doe óók mee!

Blaas de Haarlemmerpoort nieuw leven in!

  • 25% bereikt
  • € 43.012 bereikt van € 171.000
  • 40 dagen te gaan

Project actions

Blaas de Haarlemmerpoort nieuw leven in!

Bouw mee aan dit icoon van Amsterdamse trots

Bent u een echte Amsterdam of monumenten liefhebber? Dan kent u natuurlijk de Haarlemmerpoort. Wij als Vrienden van Stadsherstel hebben het initiatief genomen om dit icoon weer te laten stralen als vanouds. We organiseren een crowdfunding om het gebouw ambachtelijk te kunnen restaureren. Wij willen dat Stadsherstel alle monumentale details kan restaureren. Ooit genoten trotse Amsterdammers van de imposante triomfpoort, dat gunnen we de stad nu toch weer? Bouw met ons mee, geef de verweesde Haarlemmerpoort zijn allure terug!

Van verweesd naar levendig
We herkennen hem aan zijn neoclassicistische voorkomen, de sobere en strakke Haarlemmerpoort. Hij staat al jaren wat ontheemd aan de rand van het Westerpark. Ooit was dat natuurlijk anders. Koning Willem II had de eer om de poort één dag vóór zijn inhuldiging in 1840 te openen. Hij reed er ter triomf onderdoor, vanaf dat moment was de poort open als accijnskantoor. De poort wordt ook wel Willemspoort genoemd.
De ‘eigenwijze’ Amsterdammers noemden hem natuurlijk gewoon de Haarlemmerpoort, omdat hij toegang tot de stad verschafte vanuit Haarlem.
Sinds de poort zijn publieke functie kwijtraakte, is het gebied eromheen wat desolaat. Nu de poort opnieuw toekomst krijgt, krijgt ook de omgeving een injectie en is er weer vrij baan voor de oorspronkelijke levendigheid ter plekke.25 jaar Koning Willem II 
Bron: Rieke, J.M.A. (1851-1899)

Wat komt er in de poort?
Stadsherstel kreeg onlangs de kans om de poort te kopen. Het gebouw verkeert in slechte staat en herbestemming is hard nodig. Wij willen er samen met Stadsherstel voor zorgen dat ambachtelijke restauratie en duurzaam behoud op de eerste plaats komen.
Een belangrijke keuze van Stadsherstel is dat het gebouw niet wordt opgesplitst.
Bij de overdracht lag een uitgewerkt plan met vergunningen klaar, met op de begane grond horeca en woningen erboven. Stadsherstel neemt dit plan grotendeels over.Rijkelijk gedecoreerd houten ornament in verval

Hoe we het verschil maken
Stadsherstel kampt voor de restauratie met een tekort van € 171.000. Wij geloven dat we dit bedrag samen met u bijeen kunnen krijgen. Zodat wij het verschil kunnen maken door de Haarlemmerpoort geweldig op te luisteren en alle monumentale onderdelen te restaureren.
U kunt op uw eigen manier meebouwen, elk gewenst bedrag is zeer welkom.
Bij de verschillende bijdragen hebben wij samen met Stadsherstel bijpassende cadeautjes bedacht, zoals een passe-partout met een historische foto of een aardenwerken miniatuur.
Maar ook kunt u vanaf € 1.000 een tastbaar onderdeel van de poort adopteren. Stelt u zich eens voor dat u de trotse mecenas bent van het geornamenteerde houten plafond van de onderdoorgang, of de kolommen en pilaren of het uurwerk met de houten ornamenten! Stuk voor stuk dragen deze onderdelen bij aan het unieke karakter van de Haarlemmerpoort.U lees daar HIER meer meer over de specifieke onderdelen die u kunt adopteren. 


Geornamenteerde houten plafond met kolommen en pilaren

De trots collectie van Stadsherstel
Stadsherstel heeft meer dan 600 panden in en om Amsterdam gerestaureerd en herbestemd.
Naast Amsterdamse grachtenpanden neemt de organisatie ook andersoortige monumentale panden onder haar hoede. Namelijk:

  • iconen in het straatbeeld, bijvoorbeeld de Haarlemmerpoort 
  • landelijk gelegen forten met mooie sociale functies in de Stelling van Amsterdam 
  • stads- en dorpskerken die wij openstellen voor publiek 
  • en, heel belangrijk: minder opvallende monumenten zoals steegpandjes in de binnenstad, die het karakter van een stad of dorp uitstralen.

Al deze prachtige panden vertellen hun eigen verhaal in onze gezamenlijke geschiedenis.
Ze dragen met hun unieke karakter bij aan de uitstraling van onze identiteit door de eeuwen heen.
Veel panden uit de Stadsherstelcollectie zijn gered en gerestaureerd dankzij particulieren en bedrijven die via onze Vriendenvereniging mee Stadsherstellen. Wij zijn er als Vrienden van Stadsherstel erg trots op dat we op deze manier een steentje kunnen bijdragen en zetten graag onze tanden in dit nieuwste pronkstuk. Doet u met ons mee?

Alvast hartelijk bedankt!


Met vriendelijke groeten,

Stella van Heezik
Vereniging Vrienden van Stadsherstel

p.s. heeft u vragen of wilt u op een andere manier bijdragen? Ik ben te bereiken via stella@stadsherstel.nl, 020 5200075 of 06 53434767

Hoe doet u mee?
U kunt elk gewenst bedrag geven. Alle bijdragen zijn van harte welkom! Bij de verschillende donaties horen bijpassende cadeautjes, die kunt u hiernaast vinden. Of u kunt vanaf € 1.000,- een eigen onderdeel adopteren! Meer informatie over het adopteren kunt u HIER vinden.  

Liever gewoon overmaken?
Als u liever niet via deze site wilt doneren dan kunt u ook rechtstreeks uw bijdrage overmaken via het rekeningnummer van de Vrienden van Stadsherstel IBAN: NL66 INGB 000 5659 267 o.v.v. Haarlemmerpoort, adres en bedankje (als u het bijbehorende bedankje wilt ontvangen).

Meer lezen, foto’s en open dagen?
Klik op Nieuws boven in het scherm of lees elke maand de Stadsherstel nieuwsbrief. Inschrijven kan via stadsherstel.nl/nieuwsbrief. Als u doneert wordt u automatisch op de hoogte gehouden via onze digitale nieuwsbrief.